Terug

Activiteiten

Activiteiten

Als vrijwilliger kun je op veel verschillende afdelingen in het ziekenhuis een bijdrage leveren. Van het entreegebied, de poliklinieken en het gastenverblijf tot het kinderziekenhuis of het intensive care centrum. Wat past het beste bij jou? Bekijk de activiteiten bij de afdelingen.

Entreegebied uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

De centrale hal van het UMC Utrecht is het entreegebied van ons ziekenhuis. Hier komen patiënten en hun familie voor de eerste keer binnen. Voor een bezoek aan de polikliniek, voor opname in het ziekenhuis of voor bezoek aan iemand anders. Voor patiënten is het in een groot ziekenhuis niet altijd even makkelijk de weg te vinden.

Wat verwachten wij van jou?

Als vrijwilliger ben je herkenbaar aanwezig in de centrale hal van het UMC Utrecht. Je heet patiënten en bezoekers welkom en begeleidt hen als gewenst naar hun bestemming. Samen met andere vrijwilligers loop je door de hal en anticipeer je op de behoeften van patiënten en bezoekers. Je bent hoffelijk, spreekt mensen aan die zoekend zijn, wijst hen zo nodig de weg en informeert hen over de algemene faciliteiten en voorzieningen in het ziekenhuis. Je geeft aandacht aan mensen die in de hal verblijven en biedt hen iets te drinken aan.

Bekijk hier het filmpje van het Entreegebied

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp bekijken. Of bekijk de video via:

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Gastenverblijf UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Het Gastenverblijf van het UMC Utrecht is er voor familie (of andere naasten) van patiënten. Na een operatie, of in situaties waarin iemand als patiënt in angst zit, is het voor hen fijn te weten dat  hun partner of familie in de buurt is. Als het nodig is, zijn zij ook 's nachts in 5 minuten bij hen. Het Gastenverblijf telt acht tweepersoonskamers, een grote huis-/eetkamer voor gezamenlijk gebruik en een volledig ingerichte keuken, waar gasten hun eigen maaltijd kunnen bereiden. Het Gastenverblijf kan bestaan door de inzet van gastvrouwen en gastheren.

Wat verwachten wij van jou?

Als gastvrouw of gastheer zet je je met hart en ziel in om alle familieleden en naasten van patiënten een vervangend thuis te bieden voor de dagen dat zij in het Gastenverblijf doorbrengen. Samen met anderen zorg je dat het UMC Utrecht familie en naasten van patiënten een tijdelijk thuis kan bieden. Je werkt meestal een dagdeel per week. Gasten kunnen altijd bij jou terecht. Zowel voor een praatje als voor praktische hulp of advies. Als je een vraag niet kan beantwoorden ga je voor hen op zoek naar iemand die dat wél kan. Je verwerkt de reserveringen en ontvangt de gasten. Ook zorg je ervoor dat de kamer in orde is als de gasten aankomen.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Intensive care centrum uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Het UMC Utrecht heeft een nieuw intensive care centrum met 36 eenpersoonskamers. Het is gebouwd op het dak van het UMC Utrecht. Hier kunnen patiënten plotseling worden opgenomen vanuit de thuissituatie, via een verpleegafdeling of vanuit een ander ziekenhuis. Een aantal patiënten wordt opgenomen na een operatie en weet vooraf dat ze na de operatie op de intensive care terecht komen. Er zijn geen vaste bezoektijden in het ic-centrum, familieleden kunnen 24 uur per dag hun naasten bezoeken. Er zijn ook zes familiekamers, waar familieleden kunnen overnachten als de toestand van een patiënt verslechterd of kritiek is.

Wat verwachten wij van jou?

Tussen 16.30 en 20.30 uur ‘s avonds werken er vrijwilligers als gastvrouw en gastheer bij de ontvangstbalie van het intensive care centrum. Als gastvrouw of gastheer zorg je voor een gastvrije ontvangst van familie en naasten van patiënten. Zo nodig loop je even mee naar de kamer als iemand voor de eerste keer komt. Je bent een aanspreekpunt voor familieleden en maakt hen wegwijs op de afdeling.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze functie of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Kinderziekenhuis uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis draait alles om één doel: kinderen gezond maken en gezond houden door vernieuwende behandelingen, verbeteringen van de bestaande zorg en ziektepreventie. Het uitgangspunt daarbij is de zorgbehoefte van het kind. In het WKZ werken vrijwilligers op verschillende afdelingen. 

Wat verwachten wij van jou?

kindertelevisie

De kindertelevisie is een wekelijkse activiteit die op woensdagmiddag plaatsvindt. Als vrijwilliger maak je het mogelijk dat kinderen die in het ziekenhuis liggen de activiteiten in het kindertheater en/of op de afdeling, via het interne televisienet in het WKZ kunnen volgen. Je doet dit door deze activiteiten te filmen en (live) uit te zenden.

Dierenproject

Het Dierenproject vindt één keer in de veertien dagen op donderdagmiddag plaats. Dieren van een kinderboerderij worden naar het kindertheater gebracht. In het theater kunnen kinderen met hun ouders of begeleiders de dieren zien, voeren, vasthouden en knuffelen. Samen met één andere vrijwilliger heb je hierbij de rol van gastvrouw of gastheer en help je met het voorbereiden en opruimen. 

Huiswerkbegeleiding

Je geeft huiswerkbegeleiding aan kinderen die opgenomen zijn voor een tiendaagse incontinentietraining. Je haalt de kinderen op van de afdeling en brengt ze na afloop weer terug. Huiswerkbegeleiding vindt plaats in een lokaal van de WKZ-school en geef je op werkdagen tussen 9.45 en 11.30 uur.

Speelkamer

De activiteit wordt gehouden in de grote speelkamer van het WKZ en vindt elke maandag en dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur plaats. Je begeleidt kinderen uit de kliniek in de leeftijd van 4 - 18 jaar met knutselen, spelletjes doen, sport, etc. Je eigen creativiteit wordt hierin zeer op prijs gesteld! Je bereidt de speelkamer voor op de activiteiten van die middag, ontvangt de kinderen en hun ouders en je zorgt voor een prettige sfeer. 

Verpleegafdeling Papegaai, Panda en Schildpad

Deze activiteit vindt plaats op maandag tot en met vrijdag van 16.30 tot 19.30 uur op de verschillende verpleegafdelingen van het WKZ. Je draagt er toe bij dat kinderen en hun ouders of begeleiders hun verblijf op de verpleegafdelingen zo positief mogelijk ervaren. Je doet dit door service te verlenen aan ouders, begeleiders en bezoekers, hen aandacht te geven, koffie of thee aan te bieden en hen desgewenst te ondersteunen bij praktische vragen. Op verzoek van de ouders kun je ook afleiding bieden aan kinderen door bijvoorbeeld een spelletje met hen te doen.

Dagbehandeling Kameleon

De dagbehandeling Kameleon is een afdeling waar kinderen tussen 0 en 18 jaar komen voor een dagopname. Aan de 'huiskamerkant' komen kinderen voor een behandeling met bijvoorbeeld medicatie. Na het aansluiten op een infuus met medicatie moeten ze de tijd doorbrengen op Kameleon, waarbij ze regelmatig gecontroleerd worden door de verpleegkundigen. In deze tijd is het fijn als er iets leuks voor de kinderen aangeboden wordt door vrijwilligers. Je zoekt zelfstandig en proactief activiteiten uit, bereidt deze voor en nodigt de kinderen uit om mee te doen. Denk hierbij aan knutselactiviteiten en spelletjes. Er zijn veel voorbeelden aanwezig, evenals de materialen en er is een ruime keuze aan spelletjes. Je eigen creativiteit wordt gewaardeerd! Deze activiteit vindt plaats op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Kinderspeelplaats WKZ

De Kinderspeelplaats is een plek waar met name de broertjes en zusjes van kinderen die in het WKZ verblijven, of van wie de ouders met het zieke kind een bezoek brengen aan de polikliniek, terecht kunnen. Met de Kinderspeelplaats willen we de ouders ontlasten. Zij hebben naast de zorg voor hun zieke kind ook vaak de zorg voor andere, jonge kinderen binnen het gezin. Bij een bezoek aan het WKZ kunnen deze broertjes en zusjes niet altijd even makkelijk mee naar de afdeling of afspraak en vaak duurt het voor hen ook te lang. Dan is het fijn als deze kinderen naar een plek kunnen waar ze even in een prettige sfeer kunnen spelen en de ouders hun aandacht op het zieke kind kunnen richten.

De Kinderspeelplaats biedt plaats aan ongeveer zes kinderen en is in eerste instantie bedoeld voor broertjes en zusjes. Ook kinderen die zelf in het WKZ verblijven, voor wie het veilig is en die geen directe zorg of speciale aandacht nodig hebben, zijn welkom. Er is verschillend materiaal aanwezig om de kinderen op een leuke manier bezig te houden.

De kinderen worden begeleid door twee vrijwilligers per dagdeel. Als vrijwilliger hoef je alleen maar leuke activiteiten met de kinderen te ondernemen en geen verzorgende of huishoudelijke taken op je te nemen.

Pilot:
De activiteit wordt gehouden in het kindertheater van het WKZ en vindt om te beginnen plaats van maandag tot en met vrijdag van 8.15 uur tot 12.15 uur. De intentie is om dit op den duur uit te breiden naar de middagen.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Poliklinieken uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Dagelijks bezoeken veel patiënten een polikliniek in het UMC Utrecht. Zij brengen een bezoek aan de arts en zijn voor langere of kortere tijd aanwezig in de wachtruimten van een van de poliklinieken. Een bezoek aan het ziekenhuis brengt vaak spanning met zich mee. Daarom zijn er elke werkdag, `s ochtends en `s middags, vrijwilligers aanwezig in het polikliniekgebouw.  De werkzaamheden vinden plaats op de poliklinieken rondom de wachtende patiënt.

Wat verwachten wij van jou?

Als vrijwilligers zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt door middel van een gastvrije, proactieve houding. Je bent er voor de polikliniekbezoekers, schenkt aandacht én koffie of thee met behulp van een drankenwagentje, houdt de wachtruimten opgeruimd en netjes en hebt een signalerende functie. Verder informeer je patiënten wanneer wachttijden uitlopen en geeft zo nodig andere relevante informatie. Hulpbehoevende patiënten of bezoekers signaleer je snel en je roept hulp in als dit nodig is.

Bekijk hier het filmpje van de Poliklinieken

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp bekijken. Of bekijk de video via:

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Radiologie uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Op de afdeling Radiologie wordt onderzoek gedaan bij patiënten die zijn doorverwezen door een specialist of huisarts. Om de vraag van de arts te beantwoorden, kan met verschillende technieken onderzoek worden gedaan. Naast het maken van foto's met röntgenstralen, wordt er ook onderzoek gedaan met geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI). Bij de hoofdreceptie van de afdeling Radiologie wordt aangegeven in welke wachtruimte de patiënten en eventuele familie of begeleiders mogen plaatsnemen.

Wat verwachten wij van jou?

Als vrijwilliger werk je hier als gastvrouw of gastheer en maak je rondes over de verschillende wachtruimtes van de afdeling. Je probeert patiënten en hun begeleiders tot steun te zijn. Door een vriendelijke ontvangst met koffie of thee en desgewenst een praatje. De patiënten zijn vaak onzeker of gespannen over wat hen te wachten staat. Verder ben je als gastvrouw of gastheer een tussenpersoon tussen de laboranten die achter de schermen werken en de patiënt in de wachtruimte. Bij inhoudelijke vragen en of opmerkingen van de patiënt wordt de laborant geraadpleegd en bij het uitlopen van de wachttijden kan u de patiënt inlichten.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Spoedeisende hulp uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht komen volwassenen en kinderen, die met spoed medische zorg nodig hebben. De afdeling is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. Het is een uitdagende vrijwilligersfunctie, waarbij je in heel veel verschillende situaties terechtkomt en veel leert. Als vrijwilliger moet je je wel realiseren, dat je met heftige situaties geconfronteerd kan worden en daarop zijn voorbereid.

Wat verwachten wij van jou?

Het gaat vooral om het aanbieden van koffie en thee in de wachtruimten en de patiëntenkamers. Aandacht geven en een praatje maken met patiënten en hun naasten en het aanbieden van broodmaaltijden aan familie en begeleiders van patiënten, als zij lang moeten wachten. Vrijwilligers zijn het meest nodig in de middag en avond, zowel op werkdagen als op zaterdag. Dit zijn de drukste momenten. De rest van de dag heeft de verpleging vaak zelf iets meer ruimte.

Bekijk hier het filmpje van de Spoedeisende Hulp

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp bekijken. Of bekijk de video via:

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Stiltecentrum uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Op de eerste en derde zondag van de maand wordt een dienst aan het bed verzorgd. Patiënten en hun familieleden krijgen dan de gelegenheid om heilig avondmaal of communie te ontvangen. Geestelijke verzorgers die in deze diensten voorgaan, worden daarbij ondersteund door vrijwilligers die daarvoor zijn toegerust. Naast deze dienst aan het bed is er een aantal keer per jaar een gezamenlijke dienst in het Stiltecentrum, vooral op de grote christelijke feestdagen. Vrijwilligers verzorgen dan het vervoer van de patiënten van en naar de afdeling. Zo kunnen patiënten die dat willen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis toch een christelijke feestdag vieren met een dienst.

Wat verwachten wij van jou?

Op zaterdag voorafgaande aan een dienst inventariseer je welke patiënten deel willen nemen. Je doet dit door samen met een andere vrijwilliger de verschillende afdelingen van het ziekenhuis langs te gaan en contact te leggen met de patiënten. Dit geldt zowel voor de dienst aan het bed als voor de dienst in het Stiltecentrum. Vrijwilligers die willen ondersteunen bij de dienst aan het bed ontvangen daarvoor eerst een toerusting. Op de zondag dat er een dienst is in het Stiltecentrum, vervoer je patiënten in een bed of rolstoel naar het Stiltecentrum. Na afloop van de dienst drink je koffie met de patiënten en breng je hen weer terug naar de afdelingen.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Verpleegafdelingen uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Ook op verpleegafdelingen kunnen vrijwilligers helpen om het verblijf voor patiënten een stukje aangenamer te maken. Op de verpleegafdelingen geriatrie, Hoofdhals chirurgische oncologie, neurologie en neurochirurgie werk je als gastvrouw of gastheer.

Wat verwachten wij van jou?

Samen met andere vrijwilligers ben je op werkdagen ’s ochtends aanwezig. Soms werk je alleen, soms met twee vrijwilligers per ochtend. Je ontvangt patiënten en eventuele familie of begeleider(s) die voor opname komen, biedt iets te drinken aan en geeft algemene informatie over de afdeling. Je maakt de patiënt wegwijs, laat de kamer zien en helpt eventueel met de kast inruimen. Naast de opvang en begeleiding van nieuwe patiënten kun je als vrijwilliger ook service verlenen aan patiënten, die al opgenomen zijn. Je haalt bijvoorbeeld een krant, maakt een praatje met iemand die daar behoefte aan heeft, brengt de post rond, verzorgt de bloemen of begeleidt de patiënt naar de kapper of de winkel.

Bij de afdeling Geriatrie wordt veel aandacht besteed aan delierpreventie en het stimuleren van bewegen en eten. Je luncht hier ook samen met de patiënten. 

Bekijk hier het filmpje van de verpleegafdeling Geriatrie

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp bekijken. Of bekijk de video via:

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Zorglijn Affectieve en psychotische stoornissen uitklapper, klik om te openen

Over deze afdeling

Kliniek A1 is een psychiatrische afdeling die zich richt op de behandeling van patiënten met affectieve of psychotische stoornissen. Het is een gesloten afdeling met 18 plaatsen voor vrouwen en mannen. In bepaalde situaties en bij bepaalde aandoeningen kan worden overgegaan op behandeling met Electro Convulsie Therapie (ECT), ofwel elektroshock behandeling.

Wat verwachten wij van jou?

Samen met een verpleegkundige begeleid je als gastheer of gastvrouw patiënten die voor ECT naar de OK gaan. Deze patiënten liggen in bed, zitten in een rolstoel of lopen zelfstandig als ze naar de OK gaan. De begeleiding van de OK terug naar de kliniek gebeurt over het algemeen in een bed. Het gaat om maximaal zes patiënten op een ochtend. Patiënten voelen zich vaak wat verward en versuft als ze terugkomen van de OK. Als gastvrouw of gastheer blijf je even bij de patiënt en voorziet hem of haar van een kopje koffie of thee en iets te eten. Binnen de Zorglijn Affectieve en psychotische stoornissen werken in totaal drie vrijwilligers, op maandag-, dinsdag- en vrijdagochtend.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze afdeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan.

Direct aanmelden

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet