Terug

Wim

Uitdagend, boeiend en spannend

In 2010 werd ik gevraagd om ’s avonds als vrijwilliger bezoekers te ontvangen in het nieuwe Intensive Care Centrum. Het Intensive Care Centrum is een uiterst moderne afdeling op het dak van het ziekenhuis en een samenvoeging van drie kleinere IC’s.

Het was een uitdaging om te beginnen met een nieuwe leiding, nieuw personeel, ernstig zieke patiënten, gespannen bezoekers en nieuwe vrijwilligers. Tegelijkertijd was het spannend, omdat ik geen ervaring had met ziekenzorg, laat staan met bezoekers die gespannen naar de kamer van een patiënt vragen.

Inmiddels werk ik er negen jaar en kijk ik met voldoening terug op de afgelopen jaren.

Het is mooi om te ervaren dat mensen op een nieuwe afdeling zo snel een goed draaiend zorgteam hebben opgebouwd. Het is uitdagend om kennis te nemen van de razendsnelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg en om met de collega-vrijwilligers ideeën en suggesties voor verbetering uit te wisselen.

Het is boeiend om allerlei verschillende bezoekers met verschillende achtergronden, zowel jong als oud, te ontmoeten en wegwijs te maken. Het is spannend om met geëmotioneerde bezoekers om te gaan, waarvan de afloop van hun ernstig zieke of gewonde dierbare onzeker is.

Het kan heel intensief werk zijn, maar als je die uitdaging en spanning aankunt, krijg je er veel waardering voor terug, zowel van bezoekers als van medewerkers.